De första dagarna
- Under de första dagarna är inskolningen bara en kort stund. Detta för att ert barn ska orka och vilja komma tillbaka nästa dag.
- Vi pedagoger kommer att locka ert barn till nyfikenhet och lek för att kunna knyta kontakt med oss på förskolan.
- Din uppgift blir att finnas på en fast plats på avdelningen hela tiden, men inte tillsammans med oss utan i bakgrunden. Du kommer kanske att känna dig lite övergiven ibland, men var säker på att du behövs för att ditt barn ska vara trygg och kunna gå till dig vid behov. Det är viktigt att du inte lämnar din plats. Du är ditt barns trygghet och måste finnas där när ditt barn behöver dig. Allt detta gäller även när vi är utomhus under inskolningen.
- Du låter barnet sitta hos dig, när det vill. Du tröstar, byter blöjor osv. den första tiden, eftersom det är tryggast för ditt barn.
- När det är dags att lämna ditt barn hos oss, är det viktigt med ett tydligt ”hejdå”. Du vet bäst hur du och ditt barn vill säga hejdå. En del pussas, andra kramas. Att vinka i fönstret brukar också vara uppskattat.
- Vi försöker avrunda varje dag med att pratas vid en stund.
Efter ca en månad har vi ett uppföljningssamtal tillsammans med er, för att samtala lite kring hur ni har upplevt inskolningen och er första tid hos oss.
Bra att veta om vår verksamhet
- Varje måndag har avdelningarna planering. Jämna veckor har Snäckan planering och ojämna veckor har Musslan planering. Då sitter arbetslaget och planerar upp verksamheten inför de kommande veckorna. En avdelning tar då hand om alla barn utomhus.
- Om er hämttid kolliderar med en måltid, ber vi er att vänta i hallen tills det att barnen ätit klart. Då möter vi upp er ute i hallen. Detta eftersom en del barn är känsliga för att se andras föräldrar hämta hem sitt barn och blir ledsna.
- Vi sätter upp anslag på anslagstavlan, samt mailar när vi behöver informera er om något. Ta för vana att titta på anslagstavlan varje dag vid hämtningen, eftersom barnet kanske står och väntar vid fönstret för att vinka då ni lämnar.
- Barnen får gärna ha med sig en trygghetssak till vilan eller vid behov. Vi ber dock att leksaker stannar hemma så att det inte blir konflikter mellan barnen då det kan vara svårt att dela med sig eller låna ut sin sak. Alla vill ju prova en ”ny” leksak på förskolan.
- När ni lämnar ert barn, ansvarar vi pedagoger för att ta emot barnet. Som förälder är det viktigt att vara kort och tydlig vid lämningarna för att göra det så bra som möjligt för barnet. Även om barnet är ledset är det bäst att vinka och säga hejdå, det blir inte bättre av att dra ut på det. Tveka aldrig att ringa oss om du känner dig orolig efter en lämning!
- När föräldern vistas på förskolan, t.ex. vid hämtning och lämning, samt drop-in fika, är det alltid föräldern som har ansvar för sitt barn.
- Meddela oss om det är någon annan än ni föräldrar som ska hämta ert barn.
- Tänk på att den sluttid ni sätter upp, innebär den tid ni ska lämna förskolan tillsammans med ert barn. Exempel: ni har satt upp sluttid 14.00. Föräldern kommer då ca 13.50 för att hinna få information om dagen, samla ihop allt och om vi är inne, hinna klä på sitt barn.
- Märk kläderna så mycket ni bara kan, det underlättar för både er och oss. Om ni saknar något, titta i lådan “kvarglömda kläder” på respektive avdelning.
- Barnen sover ute. Ta med det som barnet brukar ha när det sover, t.ex. nalle, napp osv. Under de kalla månaderna behöver barnet ha ett fleeceställ, mössa, vantar och raggsockor. Ni ska även ta med kudde, ett tomt påslakan, samt en fleecefilt.
- Tänk på att regnkläderna ska vara stora nog att gå över varma kläder då det är kallt ute, eller vara varmfodrade. Vattentäta vinterstövlar eller fodrade gummistövlar när det är kallt.
- Ombyten behöver vi mycket av. Se till att det alltid finns minst tre tröjor, byxor, strumpor och underkläder. Vi målar, leker, tvättar oss m.m. och då går det åt en del kläder.
- Blöjor tar ni med hemifrån. Vi vill att barnen har up&go blöjor. Barnen och vi hjälps åt att byta blöjorna ståendes på golvet om de inte har bajsat. Märk blöjpaketet med barnets namn och fyll gärna på i barnets korg på toaletten. Vi står för tvättservetter. Vi sätter upp en lapp när blöjorna börjar ta slut.
- Hör av er till oss då ert barn är sjukt, senast kl 09.00 så vi hinner planera för mat osv. Ring och friskanmäl ert barn när det är dags att komma tillbaka till förskolan, gärna dagen innan.
Telefonnummer och sjukdomar
Tel. 0455-154 55
Snäckan 073-708 04 22
Musslan 073-708 64 88
Vi följer 1177 vad gäller sjukdomar.
Den som har drabbats av kräkning/diarre/maginfluensa, stannar hemma från förskolan minst 48 timmar efter tillfrisknandet. Detta gäller även om det är en familjemedlem som är sjuk. Allt för att förhindra smittspridning!
Förövrigt gäller alltid att barnet har en feberfridag och en dag med normal aptit för att orka med förskolan vid återkomsten.
Om man som förälder är ledig från arbetet är barnen självklart också lediga från förskolan.