Traditioner är en viktig del av våra liv och detta vill vi lägga stor vikt vid. Vi vill göra dem till spännande och festfyllda tillfällen och oftast behövs förberedelsetid.

Traditioner på Skärgårdens förskola

Lucia

Vi firar Lucia på morgonen, då är barnens familjer välkomna att fira med oss på förskolans utegård. Barnen sjunger och efter fikar vi tillsammans.

 

Jul

I Musslans adventskalender hänger små paket och i dem finns olika krubbfigurer. Varje figur har sin betydelse som vi pratar om allteftersom vi öppnar paketen. När julen kommer är krubban komplett och barnen allmänbildade.

Barnen arbetar lika flitigt som tomtenissar i vår ”nisse-verkstad”, dit man går för att julpyssla.

På Snäckan har vi en Tomte som ligger och sover. Vi väcker honom varje dag med samma sång och han ger oss olika uppdrag, t.ex. baka pepparkakor, hämta en gran, mata vinterns fåglar osv.

Vi har också en julfest med endast barn och personal. Då äter vi julbord, dansar kring granen och får besök av tomten.

 

Påsk

Varje avdelning påskpysslar och förbereder inför påsken.

Påskfest – vad vore påsken utan den?! Marias fina påskbuffé och många fina påskkycklingar, påskharar och påskkäringar är på förskolan denna dag.

 

Födelsedagar på Musslan

Alla utom födelsedagsbarnet sätter sig i en ring. Ljuset, som symboliserar solen, placeras i mitten av ringen och  tänds.  Födelsedagsbarnet håller jordgloben i händerna. Pedagogen förklarar för barnen att ljuset representerar solen och att det tar ett år för jorden att gå ett varv runt solen. Födelsedagsbarnet går runt ett varv för varje födelsedagsår samtidigt som pedagogen berättar om speciella händelser som hänt under barnets olika åldrar. Födelsedagsbarnet släcker ljuset.

 

Alla födelsedagsbarn blir firade med födelsedagskrona samt en ballong för varje år de fyller. Barnet får även önska dagens lunch och blir erbjuden att sitta på en guldstol under måltiden.

 

Födelsedagskalas på Snäckan

Alla födelsedagsbarn blir firade i en samling där vi tittar i barnets egen tidslinje och berättar en historia om deras liv, t.ex. ”när Anna var 1 år började hon gå, vid 2 pratade hon och fick en lillebror” osv. (tidsuppfattning) Födelsedagsbarnet får bjuda sina kompisar på en glasstrut som fylls med frukt. Barnet får även en liten present av sina kompisar, samt en ballong för varje år de fyller. Till lunch får födelsedagsbarnet sitta i en ”guldstol”.

 

Sommarfest

En eftermiddag innan semestrarna börjar har i vår förskoleavslutning tillsammans med nära och kära. Vi äter gemensamt medtagen sommarbuffé tillsammans ute på gården och tittar på barnen som uppträder på vår mysiga scen

 

Välkommentillbakafest

Vi inleder varje hösttermin med en fest där vi firar att alla är tillbaka.

 

Kultur

Vi bevakar utbudet av barnteatrar, utställningar o dyl. som biblioteken och utvecklingscentrum erbjuder. När något intressant dyker upp åker vi dit med barnen för att titta, höra och uppleva! Helst går vi på sådant som anordnas i vår närhet, t.ex. på Gullberna Park eller någon som kommer till förskolan.