På Skärgårdens Montessori bryr vi oss om miljön. Därför är det viktigt att maten som våra barn äter är producerad med hänsyn till det naturliga kretsloppet.

Köket

Matrutiner

Frukost ordnar personalen. Lunch och mellanmål gör kokerskan tillsammans med köksbarnen som vill.
Under en vecka i taget är barnen s.k. köksbarn, då de hjälper till med bl.a. dukning, bakning och matlagning.

 

IMG_2433

 

Vårt mål är att barnen ska lära sig beräkna sin portion och att kunna äta upp det som är på tallriken. På bordet finns små kannor och uppläggningsfat för att barnen själva skall kunna ta av maten. Efter måltiden väntar man på varandra tills de flesta har ätit upp. Därefter sköljer var och en av sin tallrik och sätter den på diskvagnen.
Måltiden skall vara en lugn stund då man kan samtala om kommande händelser och om vad som har hänt under dagen. På musslan får barnen bestämma vilken mat som ska serveras den dagen barnets födelsedag firas.

 

Inga konstigheter – bara KRAV-odlat

På Skärgårdens Montessori bryr vi oss om miljön.
Därför är det viktigt att maten som våra barn äter är producerad med hänsyn till det naturliga kretsloppet. På vår förskola använder vi KRAV-odlade varor så mycket som möjligt.

Vi handlar från lokala bönder. I våra små trädgårdsland odlar vi diverse grönsaker och bär. Till maten serveras alltid ekologisk mjölk. Vår duktiga kokerska Maria lagar all vår goda mat.

 

 köksbild

 

    Bakning

    Vi anser att det är viktigt att barnen bakar själva och inte bara deltar på ett hörn. Därför har barnet och den vuxne varsin bunke att baka sin deg eller smet i.

    Genom att först se den vuxne och därefter göra efter lär barnet sig. När man bakar är det flera lärorika moment; man väger, måttar, mäter, häller och formar. Sedan är det en härlig känsla att få bjuda på sina nybakade mästerverk efter middagen och att ta med hem till familjens fika.